För några veckor sen skrev jag om hur ni tar fram kompetensprofiler och jobbeskrivningar. Det finns förstås flera aspekter på hur bra en jobbeskrivning egentligen är. Jag fick en del återkoppling efter det inlägget som gjorde att jag började fundera.

 

Frågan är om man ska ha jobbeskrivningar överhuvudtaget? Kan det bli för fastslaget vad jag ska göra i mitt jobb? Har ni någon gång hört en medarbetare säga:  ”ok men det här ingår inte i mitt jobb, så…” ? I så fall har man ju missat målet med att ha koll på utveckling och kompetenser för att uppnå de affärs- och verksamhetsmål som vi ska satt upp – eller hur?

 

Vad händer om vi inte har fasta jobbeskrivningar – kan vi nå våra affärs- och verksamhetsmål bättre då?

 

Kan vi istället fråga oss:

  • Vilka utmaningar har vi som företag/organisation?
  • Vad betyder det för min avdelning – hur ska vi jobba för att nå företagets/organisationens utmaningar?
  • Vad betyder det för min personal – var ska den vara för att hantera utmaningarna?
  • Hur står de rustade idag för att nå alla utmaningar?
  • Hur kommer vi till önskat läge (som det ser ut nu)?
  • Blir det helt enkelt för fyrkantigt med fasta jobbeskrivningar och kompetensprofiler som de ser ut idag?
    Eller är det så att om vi lägger in rätt saker i önskad kompetensprofil så kan vi jobba mot nya utmaningar hela tiden på ett strukturerat sätt?

 

Jag ställer frågan till er – du får gärna skriva en kommentar nedan!

Behöver vi jobbeskrivningar som de ser ut idag?