Hur många gånger har du tänkt: ”Det går fortare om jag gör det själv”? Personligen är det fler gånger än jag kan räkna. Men jag har lärt mig att släppa kontrollen och inser att på sikt tjänar organisationen på att vi delegerar.  Den första gången, kanske andra och tredje gången också, tar lite längre tid än om vi gör det själva, so what?

Det finns många anledningar till att vi väljer att ”göra själva” istället för att delegera. Orsaken är egentligen egal, det viktiga är att komma till insikt om de vinster en organisation kan göra när rätt uppgifter börjar spridas. Här får du delegeringens fem budord och en artikel som förklarar varför du bör börja delegera.

Delegera

1  –  Släpp kontrollen

Det krävs att du vågar släppa kontrollen om du ska bli riktigt duktig på att delegera. Om du funderar ut vad det värsta är som kan hända och har en plan för hur det kan åtgärdas de första gångerna, brukar det gå lättare.

2  –  Tänk långsiktigt

Delegering lönar sig mer än du tror. Kanske inte första gången du delegerar, men längre fram på vägen har du igen det mångfalt.

3  –  Förklara syftet

Du måste alltid förklara vad som ska uppnås med uppgiften, det är en förutsättning för att det ska lyckas. Det är resultatet som är det viktiga, inte hur ni kommer dit. Det är lätt att också tro att vägen dig måste vara samma som du hade valt.

4  –  Tänk effektivt

Delegering är ett måste när du anställer, varför ska du annars anställa? Medarbetare är där för att fylla en funktion i organisationen. Ju större verksamheten blir, desto viktigare är det att våga släppa vidare uppgifter till dina medarbetare.

5  –  Inse att du inte alltid är bäst

Det är faktiskt sant :-). Även om vi ofta vill tro att vårt sätt är det bästa sättet. Det finns flera sätt att göra saker på och ditt sätt är inte alltid bäst. Du delegerar för att få mer tid över för att förbättra dina projekt eller ditt chefsskap, det tjänar hela organisationen på.

Ladda ner hela texten om delegering här

Delgering

Faktum är att det är rätt skönt när du lärt dig att släppa taget!